Sastojci:
- 500 grama jagoda
- sok od jedne narandže
- 2 kašike šećera
- 400 grama piškota
- 250 grama mascarponea
- 100 grama šećera u prahu
- 200 grama grčkog jogurta
Priprema:
Prvi korak je priprema voćnog sirupa u koji ćemo umočiti piškote. Otprilike 350 grama jagoda operite i očistite te narežite na manje komade. U posudi za kuhanje, jagode prelijte narandžinim sokom, dodajte dvije kašike šećera i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Jagode povremeno miješajte, a nakon nekoliko minuta maknite ih s vatri i zgnječite.
Smjesu s jagodama ostavite da se ohladi pa je procijedite. Sirup potom ostavite neko vrijeme u frižideru.
Dok se sirup hladi, vrijeme je za pripremu ukusne kreme. U posudi izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i grčki jogurt, a preostale jagode operite i narežite na ploškice.
Sada kreće zabavni dio, no prvo pripremite posudu u koju ćete slagati svoj kolač.
Piškote (sa strane na kojoj se ne nalazi šećer) umočite u sirup od jagoda te ih slažite jednu do druge u posudu, uvijek s umočenom stranom prema gore kako vam se kolač ne bi raspao tokom rezanja.
Postupak ponavljajte dok ne prekrijete dno cijele posude piškotama, a zatim na njih nanesite polovicu kremaste smjese mascarponea i grčkog jogurta. Tanke ploškice jagoda posložite na kremu te cijeli postupak ponovite još jednom s preostalim piškotama, sirupom, kremom i jagodama.
Kolač možete ukrasiti po želji, jagodama, šećerom u prahu ili čak kakaom.