Životni stil

Iskoristite zadnje jagode za kremasti desert: Tiramisu s jagodama

Sastojci:

  • 500 grama jagoda
  • sok od jedne narandže
  • 2 kašike šećera
  • 400 grama piškota
  • 250 grama mascarponea
  • 100 grama šećera u prahu
  • 200 grama grčkog jogurta

Priprema:

Prvi korak je priprema voćnog sirupa u koji ćemo umočiti piškote. Otprilike 350 grama jagoda operite i očistite te narežite na manje komade. U posudi za kuhanje, jagode prelijte narandžinim sokom, dodajte dvije kašike šećera i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Jagode povremeno miješajte, a nakon nekoliko minuta maknite ih s vatri i zgnječite.

Smjesu s jagodama ostavite da se ohladi pa je procijedite. Sirup potom ostavite neko vrijeme u frižideru.

Dok se sirup hladi, vrijeme je za pripremu ukusne kreme. U posudi izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i grčki jogurt, a preostale jagode operite i narežite na ploškice.

Sada kreće zabavni dio, no prvo pripremite posudu u koju ćete slagati svoj kolač.

Piškote (sa strane na kojoj se ne nalazi šećer) umočite u sirup od jagoda te ih slažite jednu do druge u posudu, uvijek s umočenom stranom prema gore kako vam se kolač ne bi raspao tokom rezanja.

Postupak ponavljajte dok ne prekrijete dno cijele posude piškotama, a zatim na njih nanesite polovicu kremaste smjese mascarponea i grčkog jogurta. Tanke ploškice jagoda posložite na kremu te cijeli postupak ponovite još jednom s preostalim piškotama, sirupom, kremom i jagodama.

Kolač možete ukrasiti po želji, jagodama, šećerom u prahu ili čak kakaom.

Clicky