Bh. parlamentarci nisu jedini u regionu koji dobro i jeftino jedu. Svojevremeno je objavljivanje cjenovnika iz Parlamenta BiH, izazvalo buru u bh. javnosti.
Sada su hrvatski mediji objavili da zastupnici u Saboru iako primaju velike plaće, imaju vjerovatno i najpovoljniji restoran u zemlji.
Baš kao i u BiH, plaće saborskih zastupnika su znatno veće od prosječnih primanja. Koliko je saborski restoran u Zagrebu jeftin, pokazao je Marko Ferek, predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a “Buđenje” kojeg je u Sabor pozvao njegov prijatelj, inače saborski zastupnik.
Ferek je rekao kako je znao da su cijene u saborskoj menzi povoljnije čak i od studentske, koja, usput budi rečeno, nema tako kvalitetan jelovnik.
“Zanimalo me kako to sve izgleda unutra pa sam otišao u svojstvu posjetitelja. Otišli smo na ručak. Tada sam vidio da postoji restoran i menza ili kantina. Jelovnik je isti, ali je razlika u tome da u restoranu mogu jesti samo zastupnici. Na stolovima su stolnjaci i jela im se poslužuju servirana. U menzi gdje smo mi jeli nema stolnjaka i sam uzmeš tacnu na koju staviš hranu i nosiš do svog stola. Potpuno me iznenadilo kada sam vidio kolike su cijene. Doduše, u restoranu je neznatno skuplje, ali i dalje daleko ispod cijene koju biste izdvojili u bilo kojem restoranu pa čak i onom lošijem”, opisao je Ferek.
Na računu nije bilo specificirano koja su to dva glavna jela s prilozima, dvije salate, juha i sok koja koštaju ni manje ni više nego 48 kuna, što je oko 12,5 KM. Stoga je Ferek opisao šta se za taj novac može dobiti.
“Jeli smo kotlete u umaku s kroketima, juhu, salatu i sok. Ustvari je sok još ispao najskuplja stavka. Suludo mi je da uza sve beneficije koje saborski zastupnici imaju, i za hranu troše daleko manje od građana barem kada je u pitanju objed na poslu”, zaključio je Ferek.
Račun iz saborske kantine krije još jednu zanimljivost. Uz niske cijene, ovo mjesto ne podliježe plaćanju poreza.
Prema cjenovniku Parlamenta BiH, supa košta od 1-1,5 KM, sendviči 2-3 KM, glavna jela od 2-7 KM, kilogram ribe 20-40 KM, jela od svinjskog mesa 3,5 KM, salate i prilozi po 1 KM, a kolač 1,5 KM.