Već neko vrijeme osjećamo dolazak proljeća. Ako ste ovih dana šetali šumom ili to planirate u skorije vrijeme, sigurno ćete pogledom na tlo primijetiti izbijanje prvih vjesnika ovog godišnjeg doba na površinu. Među njima i predivna biljka, šafran. Osim ljepote, za one s istančanim osjetilima, samo prstohvat začina ove biljke poziva na maštanje o najfinijoj rapsodiji jela od riže, umaka ili pak supa/čorbica.
Crveno zlato
Kada se kuhaju, niti šafrana poprimaju jarko narančasto-žutu boju, a sam začin je crven. Osim suptilno slatkastog okusa koji pruža jelima, ima još jedna, manje privlačna činjenica, a ta je da je šafran kao začin, izuzetno skup. Zašto je šafran kao začin zaista skup opravdava i činjenica da cvjeta u zoru te počinje venuti pod suncem, što znači da postoji vrlo kratak period za čupanje njezinih skupocjenih niti.
Dostojne zamjene
Ako pak želite iskusiti ovaj raskošni začin u svojim jelima, međutim niste još posve sigurni biste li uložili više finansijskih sredstva za jelo koje pravite tek prvi put, to možete učiniti s njegovim znatno jeftinijim zamjenama. One su sljedeće:
Mljevena kurkuma
Ovaj bojom vrlo slični začin, ekonomična je zamjena za šafran. Jednostavno zamijenite svaki veći prstohvat šafrana koji recept zahtijeva s pola kašikice mljevene kurkume. Ipak, ova su dva začina bitno različita prema okusu i mirisu, pa valja uzeti i ovu činjenicu u obzir tokom pripreme jela. Dok niti šafrana dolaze iz cvijeta i imaju slatki i zemljani okus s cvjetnom aromom, kurkuma je korijen s daškom metalne gorčine i zemljane, ali pljesnive arome. Ako joj dodate papriku, konačni okus od pomiješane četvrtine kašikice kurkume s četvrtinom kašikice paprike dat će jelima note šafrana.
Paprika
Šafran se može zamijeniti i samo s paprikom i to u omjeru jedan naprama jedan, no ako jelu namjeravate dodati curry, koristite samo pola količine.
Šafranika
Još jedna alternativa za šafran može biti šafranika, vrsta biljke koja pripada istoj porodici kao i tratinčice. Začin ove biljke se pravi od latica cvijeta, a boja djelomično podsjeća na znatno skuplju verziju šafrana. U jelo ovaj začin stavljajte kao što biste i šafran.
Curry
Ovaj začin odnosno mješavina jelima daje složen i zemljani okus, a jedan od ključnih sastojaka je spomenuta kurkuma koja daje zlaćanu boju. Budući da je curry intenzivnijeg okusa u recept ga dodajte upola manje od mjere koja piše za šafran.
Šafran u službi zdravlja
Osim u kuhinji, šafran se od davnina koristi kao ljekovito bilje kod raznih zdravstvenih problema. Između ostalog, bogat je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, poboljšavaju pamćenje i raspoloženje te smanjuju osjećaj tjeskobe. Šafran se koristi i kod menstrualnih problema i astme, daje osjećaj sitosti, a poznat je i kao odličan afrodizijak. Također ima i antitumorsko djelovanje.