Životni stil

Ideja za brzinski ručak s potpisom Jamieja Olivera

Recepte Jamieja Olivera vole svi. Iako ponekad koristi namirnice koje ne odgovaraju baš svima, njegovi recepti za brza i jednostavna jela nezaobilazni su u mnogim kuhinjama, posebno tokom ljetnih mjeseci. Ukoliko ste ostali bez ideja i ne znate što bi na brzinu pripremili za svoju porodicu u vrijeme najviših temperatura, evo jedna ideja. Tjestenina sa tunom uvijek je dobra ideja, a evo kako ju je zamislio slavni 'goli kuhar'.

Sastojci:

  • 50 g badema
  • 1 luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 4 inćuna u maslinovom ulju
  • maslinovo ulje
  • 300 g tjestenine po želji
  • 4 male tikvice
  • 300 g fileta tune
  • 400 g cherry paradajza
  • 1 limun
  • 30 g pecorino sira

Priprema:

Bademe lagano tostirajte u tavici na srednjoj vatri te ih potom zdrobite u mužaru. Nakon što ste očistili i na sitno nasjeckali luk i bijeli luk, pomiješajte ih sa sitno narezanim inćunima kojima ćete dodati dvije kašike maslinovog ulja.

Pržite na tavi četiri minute miješajući. Tikvice narežite na kolutiće debljine pola centimetra, a tunu na male kockice, pa potom sve ubacite u tavu. Prstima zdrobite cherry paradajz i ubacite kod tune i po želji dodajte limunovog soka. Sve dobro promiješajte.

Skuhajte tjesteninu i kada je gotova, lagano je ubacite u dobiveni tuna umak, ugasite vatru i dodajte naribani pecorino i veći dio tostiranih i usitnjenih badema. Ukoliko vam nedostaje sočnosti, dodajte malo vode od kuhanja koju ste odvojili i servirajte s ostatkom badema i pecorino sira te prelijte maslinovim uljem.

Clicky