Region

Hrvatski ugostitelji zadovoljni: Ovi gosti troše više nego oni od lani…

I dok zbog pandemije koronavirusa svijet zahvata recesija, ljudi gube radna mjesta koja se gase, istarski restorani čini se imaju razloga za – feštu.

Prema pisanju portala Kult plave kamenice, koji se bavi gastronomijom, brojni istarski restorani imaju i u jeku pandemijskog turizma bolju sezonu nego lani. To je potvrdila i rovinjska ugostiteljica i poznata svjetska maratonka Mirjana Kmačić Pellizzer koja kaže da se u njenom restoranu, kao i u većini grada Rovinja traži stolica više.

„Posebno imamo veliki promet zadnje dvije sedmice. U subotu smo zabilježili petstotinjak poziva gostiju koji žele kod nas nešto dobro pojesti, pa smo morali neke i odbiti. Knjiga rezervacija puna je za cijelu narednu sedmicu. Ne znam šta će donijeti sutra i naredne sedmice, s obzirom na to da se Austrijanci moraju vratiti u svoju zemlju, ali za sada stojimo dobro“, kaže Mirjana i dodaje:

„Moram priznati da se ove godine struktura ljudi promijenila. Imamo dosta poljskih i čeških turista bolje platežne moći koji su do prošle godine odlazili na ljetovanja u Španiju, Grčku ili Crnu Goru. Zbog cijele situacije okrenuli su se Istri i pronašli svoj komadić raja za uživanje“.

Prema službenim podacima iz e-visitora, nakon juna mjeseca u kojem se je turizam konačno pokrenuo, u julu mjesecu se je promet intenzivirao i dosegnuo je brojke od 60 posto u poređenju s lanjskim rekordnim julom. Sveukupno je od početka godine realizirano je 1,5 miliona dolazaka i 9,7 miliona noćenja.

Trenutno u Istri boravi 200.000 gostiju, njih 33 posto je u kampovima, 37 posto u privatnom smještaju, 16 posto u hotelima, a 14 posto turista je u nekomercijalnom smještaju, piše 24 sata.

Clicky