Karamelizirani luk i sir gruyere savršeni su gastronomski par. Kada ih stavite između dvije kriške tostiranog hljeba – dobivate sendvič iz snova.
Karamelizirani luk nije teško napraviti, ali iziskuje vrijeme i trud. Nažalost, taj se postupak ne može požurivati. Najbolje je luk termički obrađivati na laganoj temperaturi oko 50 minuta sve dok ne postane tamnosmeđ i mekan poput pekmeza.
Zbog svojih sastojaka ovaj sendvič ima okus poput najfinije francuske supe od luka.
Sastojci za karamelizirani luk:
1 veći luk
1 kašika putera
1 grančica timijana
so po želji
Sastojci za dva sendviča:
4 kriške hljeba
60 g sira gruyere
2 kašike putera
so i biber po želji
Priprema:
Karamelizirajte luk: u većoj tavi rastopite puter pa dodajte luk koji ste narezali na tanke kriške. Posolite sve zajedno i pustite da se luk termički obrađuje na laganoj temperaturi sve dok ne postane tamnosmeđ i mekan. Za to će vam biti potrebno oko 35 do 50 minuta.
Stavite luk sa strane i pustite da se ohladi.
Pripremite sendviče: premažite puter preko svih kriški hljeba. Okrenite ga na drugu stranu. Raspodijelite karamelizirani luk na dvije kriške, pobiberite po želji, dodajte sir pa preklopite sendvič s drugom kriškom hljeba.
Na zagrijanoj tavi tostirajte sendviče. Pecite sendviče sa svake strane oko dvije do tri minute dok se hljeb ne tostira i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju, a sir ne rastopi, piše Punkufer. Poslužite ih odmah.