Istraživači iz SAD-a, Brazila i Španije ističu da “rafinirani ugljikohidrati ili masti izazivaju sličnog nivoa izvanstaničnog dopamina u moždanom striatumu kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju ovisnost poput nikotina i alkohola".
Označavanje neke hrane kao potencijalno "ovisne" moglo bi pomoći ljudima da promijene svoju prehranu, rekli su naučnici, budući da procjene pokazuju da bi se svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dijete moglo 'navući' na industrijski visoko prerađenu hranu (UPF).
Istraživači su rekli da bi način na koji neki ljudi konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljikohidratima mogao "ispuniti kriterije za dijagnozu poremećaja ovisnosti". Ponašanja koja zadovoljavaju taj kriterij su, između ostalih, intenzivna žudnja, simptom odvikavanja, manja kontrola nad unosom i nastavak upotrebe uprkos posljedicama poput pretilosti, poremećaja prejedanja, lošijeg fizičkog i mentalnog zdravlja te niže kvalitete života, navode istraživači.
Tim međunarodnih istraživača ukazuje na meta-analizu 281 studije iz 36 različitih zemalja. Ona pokazuje da se "ovisnost o ultraprerađenoj hrani" javlja kod 14 posto odraslih i 12 posto djece. Naučnici kažu da bi, označivanje neke hrane visokim udjelom ugljikohidrata i masti kao "ovisničke", potencijalno moglo poboljšati zdravlje kroz promjene društvenih i kliničkih politika.
"Postoji konvergentna i dosljedna potpora valjanosti i kliničkoj važnosti ovisnosti o hrani", rekla je Ashley Gearhardt, autorica članka i profesorica psihologije na Univerzitetu Michigan u SAD-u.