TRIKOVI U DOMAĆINSTVU

Hljeb može ostati svjež i do pola godine?! Trik postao viralan, evo što trebate učiniti

Stručnjak za trikove u kućanstvu na TikToku podijelio je svoje savjete i trikove kako pravilno pohraniti hljeb i osigurati da ni jedna kriška ne propadne, piše Express.

Stručnjak je oduševio svoje pratitelje savjetom kako hljeb održati što duže svjež.

"Kupio sam hljeb na tržnici, a samo nekoliko dana kasnije pojavila se plijesan. Najbolji je svježe pečen, ali ne traje dugo. Evo kako zamrznuti i sačuvati svoj svježe pečeni hljeb", rekao je.

Kreator sadržaja istaknuo je da je važno hljeb pustiti da se ohladi prije nego što se jako čvrsto umota plastičnom folijom.

"Ako ste uzeli štrucu, a vruća je i svježa, provjerite je li potpuno hladna prije nego što je zamotate. Podjela na porcije je ovdje ključna. Zadržite ono što ćete odmah upotrijebiti", kazao je stručnjak.

@problemsolved How to keep your bread fresh longer! 🍞 #lifehacks #breadtok #kitchen ♬ Same Cycle Different Day - xJ-Will

Koliko se hljeb može držati u zamrzivaču?

"Ostatak hljeba trebate podijeliti na porcije i svaku od njih jako čvrsto omotati prozirnom folijom i to odmah. Nemojte čekati", istaknuo je.

"Spremite taj hljeb koji vam je ostao odmah dok je svjež i mekan. Folija će ga hermetički zatvoriti i spriječit će oštećenja u zamrzivaču i sačuvati hljeb. Napunite vrećicu za zamrzavanje komadima hljeba koje ste omotali folijom, označite je i to je - to", otkrio je stručnjak te je potom objasnio kako se pravilno odmrzava hljeb i koliko vremena treba proći prije nego što se konzumira.

"Hljeb kojeg želite jesti premjestite u frižider preko noći i ujutro bi trebao biti za jelo. Za veće komade može trebati malo više vremena. Ako ste zamrznuli šnite hljeba, možete ih i ubaciti ravno u toster", kazao je.

Stručnjak je pratitelje opomenuo da hljeb može stajati i do šest mjeseci u zamrzivaču. Međutim, nakon otprilike dva mjeseca njegova tekstura se može promijeniti, pa je "idealan za korištenje za francuski tost ili čak puding od hljeba".

Clicky