Svaka raštika nije za japrak jer od grube, debele i krupne japrak će vam biti daleko od onog "kako je red".
Raštika mora biti što zelenija (s malo bijelih dijelova), mlada, meka i nježna, ne krupnih listova.
Prema tome, u osnovi, kvaliteta japraka ovisi o kvaliteti raštike.
Blagonaklona klima i plodno tlo pogoduju uzgoju brojnih kultura, ali dolaskom u Hercegovinu na meniju je apsolutno nezaobilazna raštika.
Potrebno:
1 kg mljevene junetine
1 veći bijeli luk
1 veće čehno bijelohg luka
100 g riže
malo crvene paprike
malo soli
malo bibera
raštika
Odstranite drvenasti dio raštike. Kratko blanširajte raštiku u vrućoj vodi i zatim je izvadite. Mesu dodajte nasjeckani luk, bijeli luk, rižu, crvenu papriku, so, biber i sve dobro promiješajte. U blanširane listove raštike motajte meso.
Na dno posude stavite malo nasjeckane raštike, poredajte japrak, pa sve prelijte litrom vode. Pustite tako da krčka oko sat vremena. U međuvremenu napravite zapršku pa je pred kraj kuhanja prelijte preko japraka. Dolijte još vode i kuhajte još pola sata.