Salata od krompira nije baš tek tako jedan od najpopularnijih načina pripreme te namirnice - kad se dobro napravi moći će biti pravi užitak, toliko fin da je lako doći u iskušenje pojesti puno više nego nam treba. S druge strane, ako radite uobičajene greške, vaša krompir salata nije ni sjena one gore opisane. Srećom, greške je lako ispraviti, a jedna od najvećih i najgorih radi se na samom početku...
Kako vi kuhate krompir za salatu od krompira? Lijepo ga operete, ogulite, narežete i ubacite u vrelu vodu, da se što prije skuha? Ako tako radite, niste upravu. Eto, pali ste na prvom koraku. Preciznije, drugom, pa onda i na trećem i četvrtom.
Krompir za salatu uvijek se kuha u komadu, neoguljen. Treba ga samo oprati i iščetkati kako bi se uklonili komadići zemlje. A zatim ga treba ubaciti u lonac hladne vode.
Kada je krompir kuhan, dobro ga ocijedite. Nemojte doći u iskušenje preliti ga hladnom vodom. Pustite ga da odstoji dok ga možete duže od pet sekundi držati u rukama. Čekate li više od toga pa se krompir previše ohladi, bit će ga, doduše, lakše oguliti, ali neće dobro upiti okuse začina i salata će vam biti bezukusna.
Ako volite da salata bude sočna, nemojte pretjerivati s uljem i sirćetom, oni joj neće pomoći da takva postane. Ulje i sirće u ovom su slučaju više u ulozi začina nego "podmazivača". Ne želite li suhu salatu, dodajte joj gusti dressing na bazi jogurta ili vrhnja, a ako vam takve salate s kremastim preljevima nisu drage, postoji još jedno rješenje: nakon što ste narezali krompir i stavili ga u zdjelu, prelijte ga kutlačom vruće supe.