Životni stil

Gotovo za 5 minuta: Trik kojim se služe Italijani kako bi jela imala više okusa

Gremolata je italijanski klasik koji se pravi od tek nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istaknuo mediteranske okuse i arome. Osnovni recept uključuje sitno sjeckani bijeli luk i peršin te naribanu limunovu koricu, a kuhari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.

Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je ossobucco alla milanese – u doslovnom prevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižot.

Radi se o telećoj koljenici kojoj specifični okus daje moždina. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvježavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade ossobucco nema svježih začinskih mirisa.

Gremolata je stoga idealan začin za jela koja se dugo kuhaju ili peku, poput gulaša, umaka i supa – ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.

Italijani je dodaju i u salate od slanutka, tjestenine ili krompira – a pruža i sjajan okus prilozima kao što su palenta, riža ili tjestenina.

Gremolatu možete pripremiti i pomiješati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a pospremite li je u staklenkama izdržat će oko sedmicu dana.

Kuharica Nigella Lawson u gremolatu voli dodati crne ili zelene sjeckane masline, kao i ljutu papričicu. Zatim dodaje i maslinovo ulje te je poslužuje uz mozzarellu i tost.

Sastojci za gremolatu:

1 svežanj peršina
2 češnja bijelog luka
1 limun
so, biber

Priprema:

1. Što sitnije nasjeckajte peršin i bijeliluk pa naribajte limunovu koricu. Promiješajte, posolite i dodajte biber prema želji dodajte koju kap limunova soka.

Savjet: Prema želji možete dodati i pola šoljice maslinova ulja, kao i prstohvat chillija.

Clicky