prirodni antibiotici

Evo zašto je dobro svako jutro pojesti med s bijelim lukom na prazan želudac. I tako 7 dana

Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine izvrstan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.

Spojevi sumpora u bijelom luku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprečavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u bijelom luku detoksificira krv, uklanja višak holesterola i regulira trigliceride.

Najbolje je što ovu smjesu možete zapakirati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate 7 dana zaredom kako bi osjetili nevjerojatne rezultate.

Bijeli luk nije samo savršena opcija kada se radi o dodavanju okusa jelima, on također pruža dugačak popis zdravstvenih dobrobiti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Bijeli luk ima spoj poznat kao alicin, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola, sprečava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Također, bijeli luk ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Jedno je istraživanje pokazalo da dnevna doza bijelog luka smanjuje broj prehlada za 63%.

Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med također izvrsno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um. Također pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamjenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunološkog sistema.

Uzmite nekoliko čehni bijelog luka, ali nemojte ih oguliti do kraja, već samo uklonite prvi sloj, onaj koji na kraju drži sve režnjeve zajedno. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Možete koristiti prethodno dezinficiranu posudu za pekmez. Na kraju teglu punu bijelog luka prelijte organskim medom. Kašikom uklonite mjehuriće. Sada ga samo trebate ostaviti u fižider ili u ormariću, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana prije konzumiranja.

Ako je tegla pravilno zatvorena svaki put kada unesete malo smjese, može trajati i do 2 godine.

Savjet: Kako biste izvukli najviše koristi od bijelog luka, uvijek ga trebate koristiti sirovog. Kuhanje bijelog luka smanjuje njegova nutritivna svojstva.

Upozorenje: Američka klinika Mayo je identificirala konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu unutar gastrointestinalnog trakta.

Ne zaboravite posavjetovati se s ljekarom prije uzimanja mješavine, donosi ecocolmena.