Kad primijetite da na kriškama kruha raste zelena dlačica, znajte da to nikako ne smijete jesti i da treba otići ravno u smeće.
Međutim, što ako ste u žurbi napraviti brzinski sendvič i nenamjerno pojeli zalogaj ubuđalog kruha?
Iako će biti prilično gadnog okusa, ljekari kažu da vam od njega najvjerovatnije neće biti muka.
Ipak, plijesan je "nešto što želite izbjeći", kaže dr. Christopher Scuderi, DO, FAAFP, porodični ljekar u Jacksonvilleu, Florida.
Plijesni su grupa mikroskopskih gljivica. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, mogu postojati stotine hiljada različitih vrsta.
Obično rastu na biljnoj ili životinjskoj tvari i mogu se prenijeti zrakom, vodom ili kukcima.
Ponekad možete vidjeti plijesan koja raste na vašoj hrani - na primjer, zelene dlačice na kruhu ili druge promjene boje ili izrasline na drugim vrstama namirnica.
Neke su plijesni sigurne za jelo, poput plijesni koja se koristi za izradu plavog sira.
Međutim, plijesni mogu rasti i ispod površine, a Scuderi kaže da to "možda nećete ni primijetiti."
U većini slučajeva, gutanje plijesni nije razlog za brigu. Međutim, neke plijesni mogu izazvati alergijsku reakciju ili uzrokovati mučninu.
Šta učiniti ako slučajno pojedete ubuđali kruh?
"Prvo, nemojte paničariti. Zatim, ispljunite", kaže dr. Christine Lee, MD, gastroenterolog na Cleveland Clinic.
Ako ga slučajno progutate, to ipak nije velika stvar, objašnjava Lee:
“Ako je to samo zalogaj, ne bi trebalo biti štetno, sve dok imate netaknut imunološki sistem. ”
Također je korisno piti puno vode kako bi se izbacili potencijalni toksini ili alergeni iz plijesni, kaže Scuderi.
Ipak, ako imate zdravstveno stanje zbog kojeg ste imunokompromitirani ili uzimate lijekove za suzbijanje imuniteta, veća je šansa da ćete se razboljeti od pljesnivog kruha, objašnjava Lee.
Rizik također raste ako je barijera vaše crijevne sluznice oštećena.
Osobe s alergijama na plijesan također mogu biti u opasnosti da se razbole, upozorava Scuderi.
Neke plijesni mogu uzrokovati alergijske reakcije i respiratorne probleme, prema USDA-i. A neke plijesni proizvode mikotoksine, otrovne tvari od kojih se ljudi mogu razboljeti.
Nazovite svog ljekara ako su vaši simptomi ozbiljni ili potraju nakon dan ili dva, piše Parade.