Zdravlje

Evo koliko kašičica začina dnevno je dovoljno za niži krvni pritisak

Ne samo da ćete svoje obroke učiniti ukusnijim dodavanjem mirisnog i aromatičnog bilja u obrok, već to može pozitivno uticati na zdravlje vašeg srca.

Tako je barem pokazala studija sprovedena na Univerzitetu u Pensilvaniji, a autori tvrde da njihovo otkriće ljudima nudi veoma jednostavan način da zaštite srce i održe vrijednosti krvnog pritiska u granicama normale.

Prof. Kristina Petersen i njen tim otkrili su da je začinjanje obroka sa 6,5 g ili oko 1,3 kašičice začina dnevno povezano sa nižim vrijednostima krvnog pritiska nakon samo četiri nedjelje.

Ono što ih je posebno iznenadilo i oduševilo u vezi sa ovim otkrićem jeste činjenica da se ishrana učesnika studije ni po čemu nije razlikovala od njihove uobičajene ishrane, osim po količini dodatih začina.

Učesnici nisu smanjivali unos soli niti povećavali unos voća i povrća, već su samo dodavali više začina u jela, što dovoljno govori o njihovom moćnom dejstvu.

Koje začine preporučuju stručnjaci:

Kim

Cimet

Đumbir

Susam

Biber

Crni biber

Bijeli luk

Paprika

Ljuta paprika

Lovorov list

Ren

Origano

Anis

Mirođija

Peršun

Celer

Bosiljak

Ruzmarin

Majoran

Kurkuma

Korijander

Majčina dušica

Clicky