Drvene kuhače, kašike, bat za udaranje mesa, daske za rezanje ili drvene zdjele koje koristite u kuhinji nipošto ne bismo smjeli prati u mašini za suđe, jer visoka toplina, te preduga izloženost vlazi mogu dovesti do toga da se iskrive, popucaju, pa čak i puknu. Takva oštećenja postaju idealna za nakupljanje prljavštine i bakterija, pa je uvijek bolje čistiti drveno posuđe ručno - sapunicom i toplom vodom i ostaviti ih da se osuše na zraku.
Budete li pravilno brinuli o drvenom priboru za kuhanje, potrajat će vam dugo i ostati sigurno za upotrebu, budući da drvo ima više antibakterijskih svojstava od bilo kojeg sintetičkog materijala. Stabla u prirodi imaju urođenu sposobnost da se bore protiv infekcija, bakterija i plijesni, a drvo zadržava ta svojstva čak i kad je obrađeno i pretvoreno u kuhaču. Ipak, drvo je osjetljivo na masne mrlje, mrlje od obojene hrane i lako 'upija' prljavštinu s ruku dok kuhamo, pa ga redovito treba čistiti.
Evo pet načina na koje ga možete očistiti bez oštećenja:
1. Operite ih sapunicom i vodom
Drvene kašike uvijek operite ručno, vodom i sapunicom (običnim sapunom, ili onim za pranje posuđa) te osušite na zraku. Perite ih čim završite s upotrebom, kako bi ostalo dovoljno vremena da se osuše do nove upotrebe.
2. Povremeno ih tretirajte uljem
Drveni pribor za kuhanje s vremenom može izgledati pomalo suho, a može doći i do 'listanja' drveta s površine. Jednostavno ogulite ono što se razlistalo, jer će se tu zavlačiti hrana i postaje prostorom na kojem se mogu razviti bakterije. Da biste 'oživjeli' isušene drvene kašike, povremeno ih protrljajte mineralnim ulje, ili lanenim, odnosno orahovim uljem. Izbjegavajte korištenje ulja na bazi hrane poput biljnog ili maslinovog ulja. Takva ulja lako užegnu.
3. Uklonite nakupine masti i hrane octom
Na drveno posuđe lako se zalijepe hrana i mast. Uklonite ih namakanjem u otopini bijelog octa i vode, u omjeru 1:1 preko noći, kako bi ocat duboko ušao u pore. Druga mogućnost je piling žicom od bakra, ili nehrđajućeg čelika, što pomaže protiv tvrdokornih nakupina.
4. Soda bikarbona i limun uklanjaju mirise
Kod svakog kuhanja, drveni pribor može upiti mirise hrane, koji će s vremenom izvjetriti No, želite li povremeno osvježiti miris pribora, površinu izribajte prerezanim limunom ili pastom od sode bikarbone i vode. Ili ih jednostavno pospite sodom bikarbonom, pa obilno iscijedite limunov sok i pustite žlicu da se u tome malo natapa. Potom je obavezno isperite vodom i sapunom, te ostavite da se osuši na zraku.
5. Povremeno dezinficirajte hidrogenom
Na kraju, ako ste zabrinuti zbog mogućeg nakupljanja bakterija, drveni pribor za kuhanje možete dezinficirati tako da ga operete sapunom i vodom, pa pospete malo vodikovog peroksida (hidrogena) i ostavite da se osuši. Prije upotrebe obavezno ih ponovno operite piše portal allrecipes.