Prženo tijesto, uštipci ili mekike su čest izbor domaćica za jutarnji ili večernji obrok, ali ono s čim se često suočavaju i što ne znaju kako jednostavno da riješe jeste višak masti ili ulja koje upiju ova peciva.
Međutim, postoje dva jednostavna trika koja će vam pomoći da vaše prženo tijesto ne upije ni kap masti ili ulja.
Prašak za pecivo ili soda bikarbona
Jedan od načina za pripremanje idealnih uštipaka i mekika je upotreba sode bikarbone ili praška za pecivo, koje ćete prosijati zajedno sa brašnom.
Na taj način tijesto neće upijati višak masnoće kod prženja u dubokom ulju.
Da uštipci i mekike ne bi bili masni, ulje u kome ćete ih pržiti trebalo bi da bude dobro zagrijano. Kada je ulje dovoljno zagrijano, ono u trenutku zatvara tijesto i ne dozvoljava mu da upije višak masnoće.
Rakija
Provjeren način da tijesto koje pržite ne upije mnogo ulja ili masti jeste da dok mijesite tijesto u njega dodate čašicu rakije. Kada umutite brašno, jaja , mlijeko i ostale sastojke koje koristite za pripremu, u sve to dodajte čašicu ljute rakije.
Uštipci koje ćete pržiti u dubokom ulju neće pokupiti ni kap masnoće. Ovo je stari trik koje su još naše bake koristile, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate da brinete jer se ukus rakije uopšte neće osjetiti, a poslužiće da tijesto ne bude previše masno.
Ukoliko ipak želite da dodate aromu tijestu, a u isto vrijeme iskoristite trik sa alkoholom, možete dodati istu mjeru ruma.