Žitarice su omiljena hrana za doručak. Ukusne su i praktične za svakoga. Međutim, nisu uvijek hranjive kao što mislite. Doktorica Deborah Lee za Express otkrila je koje su žitarice najzdravije, a koje najnezdravije.
"Zobena kaša je najbolja opcija. To je žitarica od cjelovitog zrna, što znači da su žitarice nerafinirane. Svako zrno sadrži klicu, mekinje i endosperm. Zob se smatra neprerađenom hranom koju bismo svi trebali jesti češće", pojasnila je.
Zob ima visok sadržaj proteina i vlakana, može smanjiti holesterol i kontrolirati nivo šećera u krvi te nam može pomoći da se duže osjećamo sitima, što pomaže u mršavljenju.
"Kako biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je s mlijekom zbog sadržaja kalcija, fosfora, vitamina D i proteina", istaknula je dr. Lee.
Zobenoj kaši možete dodati i svježe voće kojim povećavate unos antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanjem orašastih plodova osiguravate zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezij i više vlakana.
Kada je riječ o najgorim žitaricama za jelo, dr. Lee upozorila je na granolu s dodatkom čokolade.
"Najnezdravije opcije su pune šećera i masnoća te s visokim udjelom kalorija. Porcija od 50 grama granole s čokoladom sadrži 227 kalorija i 6.8 grama zasićenih masti. Dodajte 125 mililitara punomasnog mlijeka i to je još 81 kalorija i 4.6 grama masti. Ukupno – 308 kalorija i 11.8 grama zasićenih masti", napomenula je.
Prema dr. Lee, i djeca i odrasli trebaju birati žitarice bez šećera, bogate vlaknima, koje sadrže nezasićene zdrave masti.