Sastojci:
- 200 g grčkog jogurta
- 1 čehno bijelog luka
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičoca mljevene paprike
- 2 jajeta
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- Kopar
Priprema:
- Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrijte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni bijeli luk. Promiješajte. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.
- Zagrijte maslac pa ugasite vatru i umiješate ulje i mljevenu papriku.
- Ulijte sirće u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašikom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute pa izvadite šupljikavom kašikom.
- Topli jogurt podijelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom te prema želji ukrasite koprom.15