Odvajanje žumanaca od bjelanaca uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?
Istučete li žumance i bjelance odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.
Tako ispečen omlet možete napraviti te ga začiniti solju, biberom i drugim začinima ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.
Sastojci:
- 5 bjelanaca
- 3 žumanca
- 2 kašičice maslaca
- začini po želji
Priprema:
- Razbijte pet jaja i odvojite bjelance od žumanaca.
- Istucite mikserom bjelanca u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanca (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite.
- Pažljivo umiješajte žumanca u snijeg od bjelanaca.
- Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprijanjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.
- Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
- Vratite poklopac i pecite još 3 minute.
- Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjir.