Životni stil

Domaći slanci: Zbog njih ćete zaboraviti one iz pekare

Slanci zbog kojih ćete zaboraviti na one iz pekare. Tek pečeni slanci su hrskavi izvana i mekani iznutra, a sljedeći dan će vam ostati jednako mekani ukoliko ih spremite u plastičnu vrećicu.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

8 g suhog kvasca

8 g soli

4 g šećera

230 ml mlakog mlijeka

60 ml ulja

75 ml jogurta

¾ kašičice jabukovog sirćeta

10 g glatkog brašna

2 žlicevode

4 g soli

Prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo

Priprema

Zagrijte pećnicu na 50 stepeni.

Sjedinite brašno, kvasac, so i šećer – dobro izmiješajte, a u drugoj posudi sjedinite mlijeko, ulje, jogurt i sirće. Sastojke dobro izmiješajte, zatim postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto koje bi vam trebalo biti malo ljepljivo. Dodajte malo brašna, otprilike 1 kašičicu, te ga rasporedite po tijestu kako se ne bi lijepilo za površinu posude u kojoj se nalazi, piše Index.hr.

Posudu s tijestom ubacite u toplu pećnicu te ju isključite, a tijesto ostavite 45 minuta unutra kako bi naraslo.

Izvadite iz pećnice, premijesite, zatim podijelite na 10 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte i stanjite kako biste dobili oblik slanca kao iz pekare te slažite u pekač obložen papirom za pečenje. Slobodno ih slažite jedan do drugog, neka se i spoje. Ostavite još 20-ak minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250 stepeni.

Ubacite u pećnicu i pecite 10 minuta, a za to vrijeme pripremite slani preljev. Sjedinite vodu, sodu bikarbonu, brašno i so i vaš je preljev spreman.

Izvadite slance iz pećnice i prošarajte slanim preljevom, zatim vratite nazad u pećnicu na par minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite.

Clicky