Slanci zbog kojih ćete zaboraviti na one iz pekare. Tek pečeni slanci su hrskavi izvana i mekani iznutra, a sljedeći dan će vam ostati jednako mekani ukoliko ih spremite u plastičnu vrećicu.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
8 g suhog kvasca
8 g soli
4 g šećera
230 ml mlakog mlijeka
60 ml ulja
75 ml jogurta
¾ kašičice jabukovog sirćeta
10 g glatkog brašna
2 žlicevode
4 g soli
Prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
Priprema
Zagrijte pećnicu na 50 stepeni.
Sjedinite brašno, kvasac, so i šećer – dobro izmiješajte, a u drugoj posudi sjedinite mlijeko, ulje, jogurt i sirće. Sastojke dobro izmiješajte, zatim postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto koje bi vam trebalo biti malo ljepljivo. Dodajte malo brašna, otprilike 1 kašičicu, te ga rasporedite po tijestu kako se ne bi lijepilo za površinu posude u kojoj se nalazi, piše Index.hr.
Posudu s tijestom ubacite u toplu pećnicu te ju isključite, a tijesto ostavite 45 minuta unutra kako bi naraslo.
Izvadite iz pećnice, premijesite, zatim podijelite na 10 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte i stanjite kako biste dobili oblik slanca kao iz pekare te slažite u pekač obložen papirom za pečenje. Slobodno ih slažite jedan do drugog, neka se i spoje. Ostavite još 20-ak minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250 stepeni.
Ubacite u pećnicu i pecite 10 minuta, a za to vrijeme pripremite slani preljev. Sjedinite vodu, sodu bikarbonu, brašno i so i vaš je preljev spreman.
Izvadite slance iz pećnice i prošarajte slanim preljevom, zatim vratite nazad u pećnicu na par minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite.