Kurkuma, đumbir i med spadaju u sam vrh najmoćnijih prirodnih lijekova koji bildaju imunitet i tjeraju bolesti, a osim zbog ljekovitih osobina privlačni su i zbog okusa. Kurkuma kao začin ima mnoge prednosti za organizam. Ona posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva te se koristi kao prevencija za karcinom.
Svježa kurkuma nije poput suhe dostupna na svakom koraku, ali se može kupiti u trgovinama zdrave hrane. Preporučuje se kombinirati s biberom, koji potiče njeno djelovanje.
Kako biste napravili domaći "čarobni napitak" za zdravlje, trebat će vam i narandže te limun, kao i prirodno jabukovo sirće. Ovaj domaći sirup za imunitet dodajte u vodu ili čaj za dobro jutro i čuvajte ga u frižideru. Najbolje od svega je to što je ovaj antibiotik vrlo jednostavan za pripremu, a osim toga je i dobrog okusa.
Sastojci za sirup za imunitet
- 2 šolje kvalitetnog meda
- 5 cm korijena đumbira
- 5 cm korijena kurkume
- 1 kašika kurkume u prahu
- 1 organski limun
- 1 narandža
- 1/3 šolje organskog jabukovog sirćeta
- 1 prstohvat bibera
Priprema
- Dobro operite limun i narandžu, iscijedite ih, a kurkumu i đumbir ogulite i naribajte.
- Ulijte sirće u posudu pa ga pomiješajte sa sokom limuna i narandže.
Naribajte koricu limuna i narandže pa dodajte mješavini zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte. - Ostavite preko noćiu frižideru pa idući dan procijedite kroz cjedilo miješajući kako biste odvojili sve krupne dijelove.
- Sirup za imunitet možete dodatiu čaj ili pomiješati ga s vodom. Dodajete li ga u čaj, pazite da ne bude vruć kako biste iskoristili dobrobiti meda.
Med i kurkuma kao lijek u kombinaciji ne oštećuju crijevnu floru. Oni doprinose boljem radu crijeva, njihovom konzumacijom se povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Med i kurkuma u kombinaciji stimuliraju obrambeni mehanizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti. Mogu biti korisni saveznici u liječenju respiratornih infekcija i sprečavaju prehladu…