Sastojci:
- 1 kg krompira
- 300 grama brašna
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1,5 prstohvat soli
- po želji malo muškatnog oraščića
Priprema:
Krompire operite i stavite kuhati. Kada su huhani, još vruće ogulite.
Na radni sto stavite malo brašna, a krompire propasirajte.
Napravite udubinu, posolite, dodate jaje i ulje. Postepeno dodajte brašno pa fino izmijesite i napravite u kuglu.
Od kugle izrežite manje dijelove i valjajte ih u dužinu, kao zmije. Režite ih na željenu veličinu pa svakog provucite preko ribeža. Lagano ih pospite oštrim brašno i stavite na tacnu.
Zakuhajte slanu vodu pa kuhajte njoke. Čim isplivaju gotovi su.
Prelijte ih uljem ili rastopljenim maslacem i spremni su za serviranje ili ubacite u umak.