OPASNE BAKTERIJE

Doktorica otkrila koje namirnice u frižideru postaju otrovne! Jednu od njih svi držimo tamo

Frižider je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom, a kada se hrana pravilno skladišti, smanjuje se potreba za bacanjem hrane.

Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za čuvanje u frižideru, zbog mogućnosti da postanu "otrovne". Doktorica Dimple Jangda na Instagramu je objasnila o čemu se zapravo radi.

Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:

  • bijeli luk
  • crveni luk
  • đumbir
  • riža

Bijeli luk

Ova jeftina namirnica vam je nadohvat ruke, a iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, bijeli luk može postati pljesniv u frižideru. prenosi Espreso.

"Nikada ne kupujte oguljeni bijeli luk i držite ga u frižideru jer vrlo brzo počne hvatati plijesan, što je zapravo povezano s rakom. Jeste li primijetili kako užasno smrdi? Uvijek kupujte svježi bijeli luk s ljuskom. Uklonite kožu samo kada ga pripremate i nemojte ga držati u frižideru", rekla je Jangda za Express.

Drugi univerzitetski stručnjaci rekli su: "Čuvanje svježeg bijelog luka u frižideru općenito nije dobra ideja jer lukovice bijelog luka imaju nisku kiselost, što ih čini sklonima Clostridium botulinum, koji je odgovoran za botulizam."

Crveni luk

"Ostaviti pola glavice luka u frižideru može biti opasno." Crveni luk je sada otporan na niske temperature. Kad ga stavite u frižider, škrob se počinje pretvarati u šećer i počinje pljesniviti. Mnogi ljudi to rade - griješe režući polovicu luka za kuhanje, a drugu polovicu drže u frižideru. Nikada to nemojte činiti jer će luk skupiti sve nezdrave bakterije i postat će pljesniv, rekla je Jangda.

Đumbir

Đumbir je, poput bijelog i crvenog luka, osjetljiv na plijesan.

"Vrlo brzo počne pljesniviti kad ga stavite u frižider, a to je povezano sa zatajenjem bubrega i jetre", rekla je doktorica.

Riža

Jangda se također osvrnula na nedavni trend, naime da mnogi ljudi kuhanu rižu drže u frižideru.

"Ljudi su počeli spremati kuhanu rižu u frižider zbog njene otpornosti na škrob i misle da pomaže u snižavanju razine kolesterola i šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže dobiva plijesan." "Ako ćete je držati u frižideru, nemojte je ostavljati duže od 24 sata", objasnila je.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koja može uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživjeti kada je riža kuhana.

Clicky