Ako ste u potrazi za ukusnom domaćom desertnom idejom, zabavnim projektom s djecom ili jednostavno novim receptom za desert koji biste dodali u svoj arsenal, evo jednog koji će vas osvježiti u vrućim ljetnjim danima.
Nema ničeg zabavnijeg ili nostalgičnijeg od uživanja u velikoj posudi sladoleda na kraju sparnog ljetnjeg dana. Ovaj sladoled nije samo mekan, kremast i sočan, već i sve što vam je potrebno su samo tri sastojka i zamrzivač, prenosi Simply Recipes.
Sastojci:
-2 šoljice ohlađene čvrste slatke pavlake
-1 kašičica ekstrakta vanile
-1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
Priprema:
1. Stavite kalup za hljeb u zamrzivač da se ohladi dok pravite sladoled.
2. Dodajte čvrstu slatku pavlaku u posudu samostojećeg miksera ili veliku posudu ako koristite ručni mikser. Mutite dok se malo ne zgusne, zatim dodajte ekstrakt vanile. Nastavite da miješate smjesu srednjom do visokom brzinom 5 do 6 minuta.
3. Nježno umiješajte prvu polovinu zaslađenog kondenzovanog mlijeka. Kad se sve spoji, preklopite drugom polovinom.
4. Smjesu za sladoled prebacite u ohlađeni kalup za hljeb. Pokrijte vrh listom papira za pečenje, a zatim čvrsto omotajte tepsiju aluminijskom folijom. Zamrznite dok se ne stegne, preko noći ili najmanje šest sati.
5. Izvadite pripremljeni sladoled iz zamrzivača 5 minuta prije nego što budete spremni za posluživanje, prenosi Večernji list.