Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni, no ovakva poslastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu "light" verziju popularne torte, napravite dijetalni čokoladni kolač.
Sastojci:
3/4 šolje brašna
1 šolja šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
2 kašike kakaa u prahu (gorkog)
1 kašičica soli
1 kašičica prašak za peciva
3/4 kašičice sode bikarbone
Sastojci za drugi dio:
1 jaje
1/2 šolje mlijeka
2 kašike ulja
1 lašičica ekstrakta vanilije
1/2 šolje vode
Priprema:
- Uzmite jednu šolju veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u kašikama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, so, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
- U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz drugogo dijela, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
- Zagrijte pola šolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,
Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolirati unos kalorija.