Znate onaj osjećaj zbunjenosti koji se pojavi kada uzmete hranu s police u supermarketu i pokušate dešifrirati što piše na ambalaži? Zavrti vam se u glavi od svih tih sitnih slova na deklaraciji, bezbroj brojeva, nepoznatih riječi i toliko atraktivnih simbola i tvrdnji. Sve to sadrže deklaracije za hranu. Nije ni čudo što često odustanete, što vas prestanu zanimati aditivi i konzervansi. I jednostavno kupite ono što vam se sviđa.
Oznake na hrani mogu biti prilično zbunjujuće.
Deklaracije za hranu
Lista aditiva koji se koriste u namirnicama svakog dana sve je duža. Prema riječima stručnjaka, aditivi u hrani koje svakodnevno unosimo mogu biti čest uzrok opterećenja sistema za varenje, gasova, nadimanja i glavobolje, dok uzrok tegoba dugo ostane neotkriven.
Pojačivači ukusa, konzervansi, emulgatori, vještačke boje, stabilizatori, sredstva za vezivanje vode, vještačke arome, antioksidanti i hormoni rasta, postepeno utječu na zdravlje organizma i svih unutrašnjih organa.
Posebno treba izdvojiti insekticide i pesticide u voću i povrću, kao i supstance iz ambalaže koje dodatno opterećuju gastrointestinalni trakt.
Slane grickalice i slatkiši najčešće sadrže pojačivače, mononatrijum-glutaminat, vještačke boje i arome, koji dovode do velike dehidratacije organizma, ali i drugih problema, kao što su česte glavobolje.
Sorbitol može izazvati gasove i nadimanja
Sorbitol, koji se koristi u većini prehrambenih proizvoda, može izazvati gasove i nadimanja, otežati disanje i indirektno utjecati na nastajanje glavobolje. Loše varenje i aditivi poput mononatrijum-glutaminata, mogu povećati količinu amonijaka u krvi i mozgu, što je također uzrok bolova glave.
Hrana koja je fermentirana i ima u sebi histamin, može nadražiti nadbubrežne žlijezde i podstaći ih da stvaraju višak adrenalina, ukoliko se koristi u većim količinama.
Među tom hranom izdvaja se svježe fermentirana kobasica, fermentirana i loše skladištena riba i sir, jer ova hrana može sadržavati znatne količine histamina.