Magazin

Da zamiriše dom: Savršene jesenje krofne sa cimetom

Ukoliko želite brzu, a slasnu poslasticu, i volite krofne, na pravoj ste adresi! Predstavljamo vam recept koji će vas zagrijati ovih prohladnih dana, a još ako ga podijelite sa najbližima, zadovoljstvo neće izostati.

Tajna je u mekanom tijestu i hrskavoj glazuri sa cimetom koji je prava asocijacija na jesen. Dopast će vam se i to što se ove krofne peku, a to znači da su laganije, ali ne i manje ukusne od prženih. Možete ih služiti uz čaj kao zamjenu za kolače, ali odlične su i uz bilo koji drugi topli napitak.

Sastojci:

1 šolja (125 g) univerzalnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
½ kašičice cimeta u prahu
¼ kašičice muskatnog oraščića
1 veće jaje
1/3 šolje smeđeg šećera
¼ šolje mlijeka
1 ½ kašika ekstrakta vanilije
¼ šolje jogurta

Za glazuru:

1 šolja šećera
1 kašičica cimeta u prahu
½ šolje otopljenog kokosovog ulja

Priprema:

Savršeno i vrlo jednostavno

Zagrijte rernu na 180 ℃, a u međuvremenu u činiji pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet u prahu i muskatni oraščić. U zasebnoj posudi ručno umutite jaje, smeđi šećer, mlijeko i jogurt, tako da dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i još malo promješajte. Zatim, prespite sadržaj druge posude u prvu, i ponovo sve dobro izmješajte tako da dobijete homogenu masu.

Kada zamijesite tijesto, rastanjite ga do debljine od 1 cm. Zatim, koristeći dvije okrugle modle različite veličine, vadite krofne sa otvorom u sredini, sve dok ne potrošite tijesto. Poredajte ih u rernu i pecite 10 minuta. Kada se prohlade, umočite ih u otopljeno kokosovo ulje, pa uvaljajte u mješavinu šećera i mljevenog cimeta.

 

Clicky