Sigurno vam se desilo da otvorite teglu džema i vidite da se po površini nakupila zelena skrama koja je zapravo buđ. Ono što je upitno jeste da li taj džem možemo jesti ili jednostavno da ga bacimo.
Ono što nas sve brine jeste da li je uopšte bezbjedno da jedemo ovakav džem. Tegla džema koju smo sklonili po strani i čuvamo je za neke palačinke ili kolače često zna da se ubuđa. Kada otvorimo teglu i ugledamo buđ obično je sklanjamo i ostatak džema koristimo.
Nije sva buđ ista i ako možete da je u potpunosti uklonite sa zahvaćenih površina, u redu je da ga pojedete. Sa džemom je malo teže jer nije u pitanju čvrsta namirnica.
Nutricionisti ističu da se ne preporučuje jesti džem koji je uhvatio buđ.
Kako je u pitanju tečna supstanca, buđ je možda otišla malo dublje. Džem ima mnogo kraći rok trajanja nego što svi mi mislimo, a kako sada proizvođač ikoriste sve manje šećera u proizvodnji, više proizvode buđ.