Crna so razlikuje se od obične kuhinjske soli po načinu izrade i okusu. Himalajska crna so počinje kao ružičasta himalajska so, koja je vrsta kamene soli.
Tradicionalno se miješala s biljem, sjemenkama i začinima, a zatim zagrijavala na visokim temperaturama. Danas se mnoge crne soli proizvode sintetički od kombinacije natrijeva klorida, natrijeva sulfata, natrijeva bisulfata i željeznog sulfata.
Može sadržavati manje natrija od kuhinjske soli. Osim toga, sadrži manje aditiva. Zbog svog navodno nižeg sadržaja natrija, crna so može biti bolja opcija za ljude s visokim krvnim pritiskom.
Ona ustvari nije crna. Ona ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuhanih jaja.
Dobiva se iz vulkanskih područja Pakistana i Indije.
Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugih indijskim jelima.
Ovaj začin je također vrlo popularan u zapadnom svijetu, posebno kod vegana i vegetarijanaca.
Često se koristi u jelima, koje oponašaju okus i miris jaja, na primjer, dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umjesto jaja.
Prema Indijskoj medicinskoj znanosti, ayurvedi, crna so je vrlo zdrava namirnica.