Nisu svi kolači bez brašna odmah i bezglutenski proizvod, ali ovaj jeste. Uz to ne sadrži mlijeko, maslac i ulje, što ga čini i nešto zdravijom poslasticom.
Prije nego krenete jedno upozorenje - ne očekujte da će kolač imati istu teksturu kao onaj koji sadrži brašno, neće biti prozračan i lagan već sočan i vrlo bogatog okusa…
Često se čuju komentari žena kako im kuhinja nije bila draga dok nisu vidjeli TV emisiju poznate i mnogima omiljene kuharice Nigelle Lawson. Posebna je jer se njezin pristup kuhanju pomalo razlikuje. U kuhinji nema nervoze, bez problema poliže kuhaču s kojom je pripremala kremu, koristiti svakodnevno ostatke od prošlog dana za pripremu novih jela i ne zabrinjava se ako kolač nije najljepšeg izgleda… njoj se stalo samo do toga da je sve iznimno ukusno i da je pripremljeno u vlastitoj kuhinji.
Sastojci
- 2 narandže
- 6 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 200 g šećera
- 300 g nasjeckanog badema (oraha, lješnjaka…)
- 55 g kakaa u prahu
- 1/2 kašičice cimeta
- malo soli
- malo šećera u prahu za ukras
Priprema:
- Narandže stavite u vodu i kuhate otprilike 2 sata na laganoj vatri. Kad se ohlade preprežite ih i očistite, ali ostavite koru
- Zagrijte rernu na 190 stepeni.
- Narandže stavite u blender dok se ne pretvore u kašu. U posudu dodajte sve ostale sastojke, osim šećera u prahu te miješajte dok se sve ne poveže.
- Premažite posudu za pečenje masnoćom te sve premjestite u nju. Pecite oko 45 minuta.
- Pustite da se kolač ohladi te ga ukrasite šećerom u prahu i uživajte.