Životni stil

Čokoladna torta recept

Ima li bolje kombinacije od torte koja je jednostavna za pripremu i ne iziskuje puno vremena, a povrh svega je i čokoladna?

Sastojci za biskvit:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike hladnog mlijeka
  • 100 g glatkog brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone (ili 1 kašičica praška za pecivo)
  • prstohvat soli
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • 1 kašika kakaa u prahu
  • malo maslaca za kalup (promjer 26 cm)

Premaz tamnijeg biskvita:

  • 2 kapike pekmeza od marelice

Čokoladna krema:

  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g mliječne čokolade
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer otprilike pet minuta dok se smjesa ne utrostruči i ne postane pjenasta.
  2. U smjesu potom dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, so i lješnjake koje ste prethodno pekli u pećnici 15 minuta, ogulili i samljeli. Lagano i kratko promiješajte tek toliko da se sastojci sjedine pa polovinu smjesu ulijte u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali s malo maslaca i pobrašnili, a višak brašna otresli.
  3. Pecite na 180 stepeni 20 minuta (ne otvarajte pećnicu za to vrijeme). Provjerite čačkalicom je li biskvit gotov. Izvadite i pustite da se ohladi 20 minuta pa odvojite biskvit od kalupa i ponovite postupak s drugim biskvitom, ali u njega stavite 1 kašiku kakao praha i promiješajte. Dok se prvi biskvit peče, smjesu za drugi biskvit spremite u frižider.
  4. Prvo stavljate tamni biskvit, ali ga okrenite naopako, odnosno na stranu na kojoj se pekao, tako da rupice sa zrakom gledaju prema vama. Premažite marmeladom koju ste kratko otopili na vatri.
  5. Zakuhajte vrhnje za šlag tako da bude vruće, ali pazite da ne provri. Prije nego što počne ključati maknite ga s vatre i odmah unutra stavite tamnu čokoladu za kuhanje 100 g, pa još 150 g bilo koje druge čokolade koju imate (nije bitno koju). Dobro sve promiješajte da se sve čokolade dobro sjedine pa pustite da se glazura ohladi (oko 25 minuta), no pazite da se ne stisne.
  6. Sipajte polovinu preko prvog biskvita s marmeladom. Preklopite drugim, svijetlim biskvitom pa izlijete ostatak čokolade. Na kraju sve dobro pospite šećerom u prahu. Prije posluživanja tortu ostavite da se hladi u frižideru barem sat.

Clicky