Magazin

Čokoladna pita: Brzi recept za prefini desert koji mogu napraviti i početnici

Čokoladna pita popularan je desert u zemljama španskog govornog područja koje se jede u svakodnevnim situacijama, ali i u svečanim prilikama.

Čokoladna pita ili pay de chocolate popularan je desert u zemljama španjolskog govornog područja koje se jede u svakodnevnim situacijama, ali i u svečanim prilikama.

Možete je napraviti kod kuće čak i ako niste osobito vješti u pečenju kolača. Svi se sastojci miješaju ručno – uključujući i namirnice za pripremu podloge koja se prethodno mora ispeći.

Kada u posudu stavite sve sastojke za pripremu tijesta – brzo ih izmiješajte. Tekstura sirovog tijesta za pitu bi trebala biti vrlo mokra nalik na pire od krumpira.

Sastojci za čokoladnu pitu:

  • 625 ml punomasnog mlijeka
  • 320 g bijelog šećera
  • 230 g brašna
  • 60 g maslaca
  • 60 g margarina
  • 45 g kakaa
  • 25 g kukuruznog škroba
  • 8 velikih žumanaca
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 1 čajna kašikica soli

Priprema čokoladne pite:

  • Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni.
  • U zdjelu ubacite 195 g brašna i četvrtinu čajne žličice soli i pomiješajte. U sredini napravite rupu.
  • Rastopite maslac i margarin, pa ih ulijte u brašno zajedno s 60 ml obične vode. Brzo pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu i vrlo mokru smjesu.
  • Dobiveno tijesto stavite između dvije plastične folije ili papira za pečenje i razvucite ga na krug promjera oko 30 centimetara podjednake debljine.
  • Prebacite razvučeno tijesto u kalup za pite promjera 22 centimetara. Rasporedite tijesto i dobro ga utisnite cijelom površinom, kao i na rub kalupa pazeći da nema vidljivih oštećenja.
  • Preko podloge stavite papir za pečenje, a kalup napunite s utezima za pečenje pite. Pecite podlogu pite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • Izvadite podlogu za pitu iz pećnice, uklonite papir i utege te ispikajte vilicom površinu kore. Na taj način uklonit će eventualne mjehuriće zraka koji su se pojavili tijekom termičke obrade.
  • Vratite podlogu u pećnicu i pecite još 12 do 15 minuta bez papira i utega.
  • Za to vrijeme pripremite nadjev za pitu: pomiješajte žumanjke, mlijeko, šećer, kakao, preostalu količinu brašna i soli te kukuruzni škrob. Dobivenu smjesu prebacite u lonac i kuhajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.
  • Procijedite smjesu kroz cjedilo da uklonite eventualne grudice, umiješajte ekstrakt vanilije, pa sve zajedno ravnomjerno prelijte preko ispečene podloge za pitu.
  • Čokoladnu pitu stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 170 Celzijevih stepeni oko pola sata.
  • Ohladite u potpunosti prije posluživanja. Dobar tek!

Clicky