Zdravlje

Zašto je dobar čaj od lovora i cimeta?

Lovorov list obično koristimo kad kuhamo supu ili sarmu, ali ispostavlja se da je ovaj začin u kombinaciji s cimetom vrlo moćna alatka u borbi s viškom kilograma.

Napitak od lovora i cimeta obezbjeđuje dobro varenje i oporavak cijelog tijela. Pored toga, odličnog je ukusa, pa vam neće biti teško da ga konzumirate svakog dana. Oba začina imaju atiseptičko i diuretsko svojstvo, pomažu u podizanju tonusa i sprečavaju gasove. Takođe, šolja ovog čaja će vas lijepo zasititi, pa nemojte pretjerivati sa obrokom poslije kojeg bi trebalo popiti ovaj čaj.

Čaj od lovora i cimeta popravlja raspoloženje, olakšavajući simptome depresije. Čisti cijelo tijelo od otrova, a organizmu će podariti mnogo važnih materija, poput vitamina A i C, vitamina B grupe (niacin, riboflavin, pirodoksin), pantotenske (vitamin B5) i folne kiseline. Što se minerala tiče, u šolji ovog čaja nalaze se kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, gvožđe, selen, cink i bakar.

Kako lovor i cimet regulišu metabolizam

Lovorov list veoma doprinosi eliminaciji toksina iz tijela. Pomaže da se smanji nivo mokraćne kiseline u tijelu i nivo šećera u krvi. Aktivira ciruklaciju, pomaže očuvanju zdravlja jetre i ubrzava metabolizam, pomažući bržem sagorijevanju uskladištenih masti, a dobar je i za dijabetičare.

Na sajtu firstforwomen.com daju recept za čaj s cimetom i lovorom uz koji možete lakše skinuti višak kilograma.

Sastojci:

3 do 5 listova lovora

1 štapić cimeta ili 1 kašičica

4 šolje vode

med ili stevija po želji

Priprema:

U odgovarajućem sudu stavite vodu na vatru dok ne proključa.

Dodajte lovorov list i cimet i ostavite da se krčka 10 do 20 minuta.

Procjedite i dodajte zaslađivač po želji. Ako vam čaja preostane, možete da ga držite u frižideru do sedmicu dana i pijete hladnog ili toplog.

Takođe, prva šolja čaja pije se na prazan stomak, a ostatak po šolja nakon obroka, s tim što u početku treba krenuti laganije, da vidite da li vam odgovara.

Ne zaboravite i da se lišće lovora ne smije jesti, već se isključivo konzumira čaj od prokuhanog lišća. Ne kupujte suvo, već svježe lišće lovora, a cimet kupujte u štapićima, ne u prahu – tako će čaj imati jači efekat, piše haber.ba.

Najbolje bi bilo i da nakon desetak dana napravite pauzu od ovog čaja.

Clicky