Ako ste ikada oklijevali da ujutru uživate u soku od narandže jer ste čuli da treba da izbjegavate svu hranu koja sadrži šećer, osim ako taj savjet nije došao od vašeg ljekara, vjerovatno bi trebalo da ga ignorišete.
Ispostavilo se da ispijanje 100-postotnog soka od narandže (kao i drugih 100-postotnih sokova od citrusa) zapravo može imati koristi za vaše zdravlje na više načina nego što mislite, prenosi B92.
Registrovani dijetetičari kažu da zahvaljujući hesperidinu, antioksidansu koji se nalazi u citrusnom voću poput narandže, ispijanje 100 posto soka od narandže zapravo može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, poboljšati zdravlje krvi i smanjiti hronične upale.
"Hesperidin je biljni pigment sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima“, kaže dijetetičarka Amy Gudson.
"Primarno se nalazi u citrusnom voću poput narandže, limuna, grejpfruta i mandarina, kao i u njihovim 100-postotnim sokovima. Ovo je važno jer antioksidansi pomažu u ublažavanju slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija."
Prema dijetetičarki Lauren Manacker, konzumacija 100 posto soka od citrusa povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i ishemijskog moždanog udara.
"Sok od narandže sadrži biljna jedinjenja kao što su flavonoidi, koji mogu biti povezani sa pozitivnim ishodima zdravlja srca", kaže Manacker.
Određeni flavonoidi, kao što je hesperidin, smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema, moždanog udara i kod muškaraca i kod žena i smanjuju rizik od koronarne bolesti srca kod žena u postmenopauzi, prenosi B92.
Takvi podaci utvrđeni su istraživanjem objavljenim u časopisu "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".
"Jednostavna navika da ujutru popijete čašu 100% soka od narandže može imati veliki utjecaj na vaše opšte zdravlje“, kaže Manacker.
„Sve dok ne pijete sokove sa velikim dozama dodatog šećera, boja i aditiva, pravi sok od narandže je odlična opcija", zaključila je ona.