Životni stil

Buhtle mekane kao pamuk, s džemom i orasima koji svi vole, a tijesto će vas oduševiti

Sastojci:

500 ml toplog mlijeka
100 ml hladne vode
15 g suhog kvasca
2 jajeta
1 kašika šećera
50 ml ulja
1 kesica vanilin šećera
800 - 900 g brašna
50 g maslaca
džem, orasi, šećer u prahu

Priprema:

U zdjelu sipajte toplo mlijeko, vodu i kvasac. Potom dodajte jaja, šećer, ulje, vanilin šećer pa sve promiješajte. Postepeno dodajte brašno i mijesite tijesto rukama. Zatim ga pokrijte i ostavite da nadođe oko pola sata na toplom mjestu.

Tepsiju dobro namažite maslacem, i ivice. Nadošlo tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, pa ga ostavite da odstoji samo 2 minuta prije nego što krenete da pravite buhtle da bi se bolje razvlačilo. Tijesto potom razvijte oklagijom, pa čašom vadite krugove. Na svaki krug na sredinu stavite po kašičicu džema i nekoliko jezgri oraha. Zatim prilijepite krajeve, napravite lopticu i slažite u tepsiju jednu pored druge. Pokrijte tepsiju krpom i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim svaku buhtlu premažite otopljenim maslacem.

Pecite ih na 200 stepeni pola sata. Vruće buhtle premažite maslacem koji vam je ostao.

Clicky