probati ili ne?

Buđ nije uvijek znak da bacite hranu

Kod tvrdog sira plijesan nije odmah znak da se baci

Pljesnivu hranu obično odmah bacamo.

Ali to nije uvijek neophodno. Otkrivamo koji se proizvodi još mogu sačuvati.

Gotovo svi znaju problem: izvadite hljeb i radujete se ukusnoj večeri - ali, na ivici su zelenkaste boje. Nažalost, odmah bacamo. Spore plijesni lako prodiru u tkivo i mogu se nevidljivo širiti po hljebu. Ali zaraza plijesni nije smrtonosno zvono za svu hranu! Određena hrana ide u smeće, a druga se ipak može spasiti odsijecanjem zahvaćenih područja.

Kako bi izbjegli rasipanje previše hrane, mnogi ljudi odrežu područja zahvaćena plijesni i nadaju se da će problem nestati. Ali to se ne preporučuje za mnoge namirnice jer, ovisno o vrsti plijesni, mogu se formirati toksini. Oni uzrokuju zdravstvene probleme kao što su gastrointestinalne tegobe, problemi s cirkulacijom, oštećenje jetre i bubrega, rak ili slabljenje imunološkog sistema. Posebno je opasan za trudnice, osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i djecu. Stoga se trebate suzdržati od pokušaja spašavanja ove namirnice ako je zahvaćena plijesni:

  • sočno voće kao što su jagode i breskve
  • meko povrće poput paradajza
  • meso
  • Mliječni proizvodi kao što su krem-​​sir, jogurt i meki sir
  • narezani hljeb i tost
  • orasi
  • začini kao što su biber i paprika u prahu

Ovu hranu možete jesti uprkos plijesni:

Kod tvrdog sira plijesan nije odmah znak da se baci. Naprimjer, plijesan se ne može širiti po parmezanu. Stoga, možete velikodušno odrezati zahvaćeni komad i još uživati ​​u njemu. Isto važi i za sušene mesne proizvode kao što su salama ili šunka. I, naravno, tu je i plemenita plijesan, koja je također bezopasna: camembert i gorgonzola i plemenita stoga su sigurni za jelo.

Clicky