S obzirom na to da je sezona tikvica u punom jeku, iskoristite je za izradu raznih ukusnih jela. Među njima su i ove brze i jednostavne tortilje s tikvicama i sirom koja je pun pogodak zato što se može jesti za doručak, ručak i(li) večeru.
Sastojci za tortilje s tikvicama i sirom
1 luk srednje veličine
2 srednje tikvice
20 dkg kuhanog kukuruza
2 jajeta
20 dkg ribane gaude ili sira po želji
5 dkg ribanog parmezana ili grana padano sira
4 velike tortilje
so i biber
maslinovo ulje
Priprema tortilja s tikvicama i sirom
Luk nasjeckajte na sitno. Popržite ga na dvije-tri kašike maslinovog ulja. Dodajte tikvice koje ste prethodno oprali, ogulili i narezali na manje kockice ili trakice. Ako imate domaće nešpricane tikvice, slobodno ostavite koru na njima. Posolite, pobiberite te dinstajte luk i tikvice pet minuta.
Razmutite jaja i ulijte u posudu s tikvicama i lukom. Kada su jaja pečena, maknite s vatre i ubacite kuhani kukuruz te parmezan ili grana padano pa promiješajte. Pripremite veću tavu i ulijte, nju malo maslinova ulja pa zagrijte na srednje jakoj temperaturi.
Na tanjir stavite jednu tortilju, pospite je s malo ribane gaude, rasporedite polovinu smjese od tikvica i jaja, opet pospite sirom i poklopite drugom tortiljom. Tortilje pažljivo prebacite u tavu pa prvo pecite s jedne strane dvije-tri minute. Zatim prebacite na drugu stranu i također pecite dvije-tri minute dok se sir ne počne topiti. Prilikom pečenja slobodno malo stišćite tortilje da se lakše spoje. Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom. Kada su pečene, razrežite ih na trokute i poslužite.