Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohovane rolnice od hljeba idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom, pa tako gastroblogeri hvale kobasice s cimetom ili puter s jagodama.
Nešto pitomiji omiljeni nadjevi spajaju ploške banana s namazom od čokolade i lješnjaka, kao i svježi sir s pekmezom. Lažne palačinke spas su za višak hljeba, a onaj koji je star barem jedan dan idealan je za pohovanje jer bolje upija smjesu.
Sastojci za pohovane rolnice:
- 10 kriški hljeba ili tosta
- 40 g putera
- 10 kašika marmelade
- 3 jaja
- 3 kašike mlijeka
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
- Hljeb narežite na kriške, malo razvaljajte valjkom za tijesto pa odrežite koricu.
- Premažite ga puterom i marmeladom pa savinite u rolnice.
- Rolnice umočite u smjesu od jaja, mlijeka i cimeta pa ispržite.
Slasne kombinacije nadjeva
Slatko:
Mascarpone + vanilija + jagode
Ricotta + naribana korica narandže
Puter od kikirikija + pire od kestena
Kompot od krušaka + pečeni lješnjaci
Puding od čokolade + višnje
Slano
Deep fried bread rolls stuffed with the goodness of mozarella. This is a dish that is perfect for your weekend party. It's time to cook to impress! Recipe Link: https://t.co/gEbcA7zXiu #Snacks #AnytimeSnacks pic.twitter.com/y7TtJonxoD
— Chef Sanjeev Kapoor (@KhanaKhazana) January 28, 2022
Puretina + pesto + paradajz
Piletina + gljive + špinat
Junetina + gljive
Losos + ricotta + masline
Mljeveno meso + umak od paradajza