Magazin

Brže od palačinki: Prefine rolnice – hrskave izvana, a iznutra sočne

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohane rolnice od hljeba idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohovane rolnice od hljeba idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom, pa tako gastroblogeri hvale kobasice s cimetom ili puter s jagodama.

Nešto pitomiji omiljeni nadjevi spajaju ploške banana s namazom od čokolade i lješnjaka, kao i svježi sir s pekmezom. Lažne palačinke spas su za višak hljeba, a onaj koji je star barem jedan dan idealan je za pohovanje jer bolje upija smjesu.

Sastojci za pohovane rolnice:

  1. 10 kriški hljeba ili tosta
  2. 40 g putera
  3. 10 kašika marmelade
  4. 3 jaja
  5. 3 kašike mlijeka
  6. 1/2 kašičice cimeta

Priprema:

  • Hljeb narežite na kriške, malo razvaljajte valjkom za tijesto pa odrežite koricu.
  • Premažite ga puterom i marmeladom pa savinite u rolnice.
  • Rolnice umočite u smjesu od jaja, mlijeka i cimeta pa ispržite.

Slasne kombinacije nadjeva

Slatko:

Mascarpone + vanilija + jagode
Ricotta + naribana korica narandže
Puter od kikirikija + pire od kestena
Kompot od krušaka + pečeni lješnjaci
Puding od čokolade + višnje

Slano

Puretina + pesto + paradajz
Piletina + gljive + špinat
Junetina + gljive
Losos + ricotta + masline
Mljeveno meso + umak od paradajza

Clicky