Magazin

Božanstvena pistacchiosa: Recept za neodoljivu italijansku ‘zelenu nutellu’

Pistacchiosa, italijanski namaz od pistacija kremasta je senzacija koja maže na palačinke, koristi za punjenje slasnih peciva te kao dodatak kremastim mliječnim napicima, sladoledu, kesksima i drugim desertima. A jednostavno je možete namazati i na krišku kruha pa uživati u slasnom okusu. Okus kreme od pistacija ovisi o njihovoj kvaliteti. Najbolji su oni sa Sicilije, puni arome i okusa, ali poslužit će i neka druga zamjena.

Sastojci za namaz od pistacija:

150 g oljuštenih neslanih pistacija
190 ml punomasnog mlijeka
30 g maslaca
100 g bijele čokolade
1 kašika šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte vodu u loncu i kad zakuha ubacite pistacije. Kuhajte ih 4 minute pa ih ocijedite i stavite na čistu kuhinjsku krpu. Istrljajte ih krpom i ogulite.

Pistacije stavite u blender pa ulijte 80 ml mlijeka i dodajte žlicu šećera u prahu. Miksajte oko 5 minuta dok se pistacije ne pretvore u glatku pastu. Morat ćete zaustaviti procesor 3-4 puta da biste sastrugali stranice. Smjesa će biti najprije mrvičasta, a zatim bi se trebala oblikovati u kuglicu.

Preostalo mlijeko, maslac i bijelu čokoladu zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi pa je dodajte pistacijama i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ako je previše gusto, dodajte još mlijeka. Namaz spremite u staklenke i držite u frižideru do dvije sedmice, piše Punkufer.

Clicky