Spoj hrskavog tijesta, lagane kreme i voća uvijek je pun pogodak. Ta kombinacija podsjeća na omiljenu mileram tortu, a recept za jednu sličnu varijantu možete pronaći u nastavku.
Sastojci za tijesto
- 250 g brašna
- 70 g kiselog vrhnja
- 1 prašak za pecivo
- 90 g maslaca
- 2 žumanca
- prstohvat soli
Za nadjev od višanja
- 400 g zamrznutih višanja
- 50 g gustina
- 100 g šećera
- 120 ml vode
Za sufle
- 2 bjelanca
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 300 g kiselog vrhnja
- 2 kašike gustina
Priprema
Pripremiti tijesto. U zdjeli pomiješati suhe sastojke, dodati naribani maslac i prstima izraditi mrvičastu smjesu. Dodati umućene žumance s vrhnjem pa zamijesiti tijesto. Odvojiti jednu trećinu tijesta i staviti je u zamrzivač. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje, a rubove premazati maslacem pa u kalup utisnuti ostatak tijesta. Kalup s tijestom staviti u frižider.
Za nadjev od višanja pomiješati sve sastojke i kuhati sve dok se ne zgusne.
Pripremiti sufle. Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati kiselo vrhnje i gustin pa sve dobro umutiti na najmanjoj brzini na mikseru.
Na tijesto staviti nadjev od višanja, preko toga sufle, a na samome kraju naribati ostatak tijesta preko cijele površine kolača.
Peći na 170 stepeni 40 do 50 minuta.
Prije serviranja dobro ohladiti pa posuti šećerom u prahu.