Savršena kombinacija jabuka i oraha s filom od žumanjaca. Bogat i raskošan desert baš za ove hladne dane. Šećer u receptu možete po želji smanjiti, ako ne volite previše slatko. Ali jedno je sigurno - kolač će vam se svidjeti.
Sastojci za koru:
8 bjelanca
8 žumanaca
100 g šećera
100 g brašna
100 g mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
Sloj od jabuka:
150 g šećera
300 g jabuka
Fil:
200 g margarina
200 g šećera
5 ml esencije vanile
50 g brašna
4 žumanaca
500 ml mlijeka
Sloj od oraha:
150 g šećera
150 g jezgra oraha
Priprema:
Umutite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanca pa umutite da se sve sjedini. Na kraju umiješajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Sve sjedinite mikserom pa izlijte u pleh. Pecite 30 minuta na 180 stepeni. Kad se kora ispekla rasijecite je napola, da dobijete 2 kruga.
Šećer propržiti da se karamelizira. Dodati očišćene jabuke koje ste isjeckali na sitne kockice. Pržiti dok ne omekšaju, a potom ih rasporedite preko kore. Poklopite drugom korom.
Za fil u šerpicu stavite šećer i žumanca, dodajte vanilu, brašno i miješajte dok polako grijete. Postepeno dodajte mlijeko uz stalno miješanje. Kada se ukuhalo, dodajte margarin pa umutite mikserom. Prelijte preko kore.
Propržite šećer pa dodajte jezgru oraha. Istresite smjesu na pek papir pa je malo ohladite. Zatim nožem usitnite orahe i pospite preko žutog fila. Ostavite tortu u frižider 2 sata.