Sadrži vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij,kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima. Ako niste do sada voljeli blitvu, evo razloga da je uključite u prehranu.
- Zdravlje oči
Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin - "vitamini za oči". Djeluje povoljno na oko, te sprečavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pjegu, glaukoma te sličnih poremećaja vida. Također, lutein je dobar u očuvanju od UV, to jest sunčevih zraka.
- Čuva kosti
Sadrži velike količine vitamina K, magnezija i kalcija, a ti spojevi čuvaju i jačaju kosti te se brinu za pravilan rast. Vitamin K1 u crijevima se pretvara u vitamin K2 koji potiče proizvodnju osteokalcina, a taj je spoj važan jer jer usmjerava kalcij direktno prema kostima.
- Smanjuje rizik od dijabetesa
Za dijebetes se uvijek preporučuje zeleno lisnato povrće, a što je bolje od blitve koja sadrži flavonoid poznat kao siringična kiselina koja pomaže regulirati nivo šećera u krvi. Zato je blitva odlična za sve ljude, a pogotovo one koji već boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa.
- Pomaže u prevenciji raka
Blitva je bogata antioksidansima, pa sprečva slobodne radikale da se šire jednako kao i ćelije raka. Također, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri spojevi u prevenciji raka, pogotovo raka debeloga crijeva.
- Zdravlje mozga
Radite cijeli dan posao koji od vas zahtijeva psihičku koncetraciju, a jedino što jedete je procesuirana i teška hrana. Nije ni čudo da se osjećate loše. Pokušajte češće jesti blitvu, bogata je vitaminom K i kalijem koji pomažu kognitivnom razvoju i očuvanju.
- Zdravlje srca
Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu ublažiti upale i ubrzavaju proces oporavka. Također, antioksidansi mogu pomoći i smanjiti krvni pritisak, olakšati pritisak na srce i krvne žile. Minerali poput magnezija, kalija i kalcija pomažu u organizmu u otpuštanju natrija te se tako šire krvne žile i olakšava protok krvi.
- Pomaže u mršavljenju
Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugjikohidrata pa tako imate duži osjećaj sitosti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka tražiti grickalice.
Pripremite savršen obrok od blitve
Sastojci:
250 g krompira
200 g blitve
2 kašičice maslinovog ulja
so
limunov sok
Priprema:
Krompir oguliti, narezati na kriške i staviti ga kuhati u slanu vodu.
U međuvremenu oprati blitvu i staviti kuhati s krumpirom kad je krompir pri kraju kuhanja.
Kad su kompir i blitva kuhani, treba ocijediti vodu, ali ne svu.
Dodati dvije kašike maslinovog ulja i sve promiješati.
Pripremljeno jelo pokapajte s nekoliko kapi limunovog soka.