Evo jela koje je pojam i za najdosljednije ljubitelje zdrave hrane.
Heljdopita je među jelima po blagotvornom utjecaju na naš organizam u samom vrhu, piše Nova.rs.
Sastojci za heljda palačinke:
300 g integralnog heljdinog brašna, 400 g integralnog pšeničnog brašna, 1 jaje, 2 kašičice soli, 2 kašike ulja, 1 dl mlijeka, mineralna gazirana voda.
Za fil: 2 jajeta, 200 g starijeg – uzrelog kajmaka, 250 g bijelog sira – najbolje ovčijeg, 100 ml kisele pavlake, oko 1,5 dl mlijeka, ½ kesice praška za pecivo, malo putera ili margarina.
Priprema:
KORAK 1: Dobro izmiješati so, heljdino i pšenično brašno, pa dodati umućeno jaje, vodu, mlijeko i ulje. Sve umutiti žicom ili mikserom u smjesu nešto gušću od one za obične palačinke. Željena gustina se postiže odmjeravanjem količine tekućine i brašna.
KORAK 2: Ispeći malo deblje palačinke od klasičnih, pri čemu je važno koristiti tavu istih dimenzija kao sud u kome će se kasnije peći pita.
KORAK 3: Za fil pomiješati umućena jaja, kajmak, izmrvljen sir, kiselu pavlaku, mlijeko i prašak za pecivo, kako bi se dobila čorbasta smjesa srednje gustine.
KORAK 4: Sud za pečenje pite obložiti pek-papirom, pa onda slagati naizmjenično palačinku i fil, dok se ne utroši sav materijal. Gornja površina treba da se završi sa filom i nekoliko kockica putera.
KORAK 5: Tako složenu heljdopitu prije pečenja izrezati na komade željene veličine, pa ubaciti u rernu zagrijanu na 200°C . Peći je dok odozgo lijepo ne porumeni (tridesetak minuta).
Posluženje
Ova heljduša lijepo ide uz domaće kiselo mlijeko ili jogurt.