Vlasnik londonskoga restorana Silo došao je na zanimljivu zamisao - odlučio je svojim gostima na jelovniku ponuditi i posluživati invazivne biljne i životinjske vrste, a sve da bi se zaustavilo njihovo širenje, no naučnici su skeptični prema takvoj ideji.
Kuhar Douglas McMaster, chef u zero waste restoranu Silo u istočnom Londonu u kojemu se poslužuje takva hrana, ne želi, kako je pojasnio, "popularizirati konzumaciju tih invazivnih vrsta, već vratiti ravnotežu u ekosistem, što znači da bismo ih nakon određenog vremena prestali jesti", rekao je novinaru AFP-a.
Tvrdi da su sive vjeverice, signalni morski rakovi i biljka poznata kao japanski dvornik štetočine "koje istiskuju lokalnu populaciju životinja" no istovremeno su "sve jestive i vrlo ukusne".
Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) sive vjeverice svrstala je u najgoru vrstu invazivnih životinja na svijetu. One su već jako naštetile postojećim ekosustavima, no stručnjaci strahuju da bi ovakvi planovi mogli samo pogoršati problem.
"Konzumacija invazivnih alohtonih vrsta nije nešto što bih poticao", rekao je AFP-u Karim Vahed, profesor entomologije na Univerzitetu u Derbyju. Slika je nešto pozitivnija kada je riječ o japanskome dvorniku, invazivnoj biljci koja se može jesti ili koristiti pri spremanju piva.
Karen Bacon, profesorica na irskom Univerzitetu Galway i stručnjakinja za biljke trajnice iz porodice dvornikovki, biljaka porijeklom iz istočne Azije i Japana, smatra da bi konzumiranje japanskog dvornika potencijalno mogla biti dobra zamisao, no istodobno upozorava na rizike.
Nastojanje da se biljka iskorijeni moglo bi biti kontraproduktivno i pospješiti njezin rast, pa bi takav projekt trebalo pokrenuti u suradnji sa stručnjacima "koji se dobro razumiju u floru i faunu". Isto stajalište ima i kada su posrijedi invazivne životinje.
"Određen potencijal postoji, no treba biti jako pažljiv", kazala je.