Srijemuš je samonikla biljka iz porodice lukova poznata po svojim izuzetnim hranjivim vrijednostima i benefitima po organizam.
Ova izuzetno zdrava biljka raste samo u proljeće. Listovi srijemuša beru se od marta do kraja maja.
Koriste se u svježem obliku, najčešće u salatama i prelivima. U sušenom obliku on gubi svoje hranjive i ljekovite vrednosti.
Imajući u vidu njegova antibakterijska, antibiotička i antiseptička svojstva, ima smisla unijeti ga što više u ishranu.
Glavna zdravstvena korist srijemuša je njegova efikasnost u snižavanju krvnog pritiska i samim tim prevenciji srčanih bolesti i rizika od moždanog udara, piše Gurdian.
Konzumiranje biljke koju zovu i medvjeđi luk može da ojača imuni sistem i pomogne u sprečavanju infekcija, kao i u čišćenju tijela od toksina.
Ukoliko sami berete srijemuš treba da vodite računa o samoniklim vrstama koje liče na njega, a koje su veoma otrovne.