Sastojci:
- 1/2 čaše kiselog vrhnja
- 1/2 čaše jogurta
- 1 čaša punomasnog mlijeka
- 1/3 čaše ulja
- 1 čaša grubo mljevenog brašna
- 2 vanilin šećera
- 1/2 čaše šećera
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 kašika pšeničnog griza
- 1 kašičica praška za pecivo
Glazura:
- 100 grama tamne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Šećer pomiješajte u malo mlijeka da se rastopi.
- Posebno pomiješajte suhe i mokre sastojke pa ih nježno pomiješajte i prebacite u manju posudu za pečenje ili kalup za manje torte koju namastite i pospite brašnom da se tijesto ne lijepi.
- Pecite oko 25-30 minuta na 180 stepeni i čačkalicom provjerite da li je kolač pečen. Ako je čista, bez mrvica tijesta, spreman je za vađenje iz pećnice.
- Kada je kolač pečen, izvadite ga i još vrućeg prelijte čokoladnom glazurom.
- Čokoladnu glazuru napravite tako da kockice čokolade za kuhanje otopite na pari i pomiješate sa uljem.