sočan i ukusan

Banana hljeb je zaludio internet, isprobajte recept za ovaj preukusan kolač

Ponekad nas najjednostavniji recepti najviše oduševe, a jedan od njih je i banana hljeb, koji neponovljivim ukusom i svojom sočnošću osvaja već decenijama.

Prema jednoj teoriji hljeb od banana je svoju popularnost stekao zbog popularizacije sode bikarbone i praška za pecivo. Druga teorija, pak, tvrdi da je ovaj fini kolač postao popularan tokom velike depresije, jer domaćice nisu željele da bacaju prezrele banane koje su same po sebi bile skupe namirnice.

Moguća je kombinacija obe teorije, ali hleb od banane doživeo je popularnost tokom pandemije korona virusa i od tada se pravi često u mnogim domaćinstvima.

Sastojci

120 g omekšalog maslaca

100–150 g smeđeg šećera

2 jaja

1 kašika ekstrakta vanile

2 velike zrele banane ili 3 manje

1 kašičica cimeta

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

1 kašika gorkog kakaa

250 g brašna

100 g indijskih ili kojih drugih oraščića

100 g tamne čokolade

Priprema

Maslac i šećer dobro izmiješajte, dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Dodajte jaja i vanilu, pa opet promiješajte i zatim dodajte zgnječene banane.

U posebnoj posudi pomešajte suhe sastojke, pa ih dodajte u mokru smhesu i sjedinite.

Indijske oraščiće ili bilo koju drugu vrstu oraščića koje imate, kratko prepecite na suhoj tavi da puste miris, možete ih grubo nasjeckati ili ostaviti cijele, po želji.

Nasjeckajte i čokoladu. Oraščiće i čokoladu umiješajte u smjesu, premjestite u kalup za hljeb obložen papirom za pečenje.

Staviti u rernu zagrijanu na 160°C, oko sat vremena, odnosno dok čačkalica koju ubodemo u sredinu ne izađe čista.

Clicky