Bajram za muslimane predstavlja veliku radost koju je najbolje podijeliti uz slasticu dostojnu i sultanovog dvora - baklavu.
Baklava je kolač orijentalnog porijekla i danas je prisutna u svim dijelovima svijeta. Shodno podneblju u kojem se sprema, recept se mijenja od jednog područja do drugog.
Čuvena baklava i ovog Bajrama će se naći na trpezama širom Turske, ali i u inostranstvu. Kao i u drugim turskim gradovima, baklava je i u Ankari neizostavan dio bajramske trpeze.
Majstori baklave u turskoj prijestolnici Ankari ovih dana naporno rade kako bi pripremili dovoljne količine čuvenog specijaliteta za predstojeći Ramazanski bajram.
Yusuf Altunbay, čija porodica se već odavno bavi pripremom baklave, kazao je da su morali intenzivirati rad kako se približava Bajram te da su morali uvesti i dodatne smjene.
"Obično ljudi preferiraju baklavu od pistacija i kadaif. Kvalitet sastojaka je vrlo važan u proizvodnji deserta. Ulje i šećer u njima moraju biti visokog kvaliteta. Treba također obratiti pažnju na kvalitetu oraha i pistacija", kazao je ovaj majstor baklave.
Istakao je kako intenzivno rade na izvršavanju narudžbi koje su stigle iz raznih dijelova Turske i inostranstva.