U organizaciji Kantonalne javne ustanove (KJU) za zaštićena prirodna područja, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, danas je u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, održana prezentacija rezultata projekta "Uspostava kontinuiranog monitoringa ihtiofaune na zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo".
"S obzirom na obilježavanje Svjetskog dana voda, koje KJU za zaštićena prirodna područja praktikuje od osnivanja na odgovarajući način da obilježi, mi smo danas iskoristili priliku da na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA prezentiramo aktivnosti koje su se odnosile na projekt istraživanja i monitoring ihtiofaune u vodotocima na zaštićenim prirodnim područjima u Kantonu Sarajevo", kazao je Feni direktor KJU za zaštićena prirodna područja KS Asad Jelešković.
Istakao je da danas prezentirani rezultati, koji se odnose na ihtiofaunu u vodotocima na zaštićenim prirodnim područjima u KS, nisu na nekom nivou.
"Monitoring koji je prošle godine realiziran u ovim vodotocima pokazao je različitu situaciju na različitim područjima. Recimo na Skakakvcu na Peračkom potoku imamo jako dobru situaciju gdje je zabilježeno veliko prisustvo potočne pastrmke, kao autohtone vrste ribe u Kantonu Sarajevo i BiH. Međutim na Vrelu Bosne situacija je krajnje alarmantna u tom pogledu. Na Vrelu Bosne zabilježeno je samo nekoliko jedinki potočne pastrmke", kazao je Jelešković.
Naglasio je da će KJU za zaštićena prirodna područja KS u sklopu smjernica i rezultata istraživanja pokrenuti aktivnosti da ove godine izvrši poribljavanje.
"Svakako jako nam je bitno da poribljavanje izvršimo sa adekvatnom mlađi i sa jedinkama koje pripadaju slivu rijeke Save. Tako da ćemo se potruditi da u ljetnom periodu po preporukama tu aktivnost završimo", naglasio je je Jelešković.
On je istakao spremnost da KJU za zaštićena prirodna područja KS u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom u ovoj godini otpočne realizaciju aktivnosti kada su u pitanju smjernice koje je dao PMF da se učini sve što je moguće da se vodotoci i riblji fond koji postoji u njima održi i poboljša na odgovarajući način.