Ako volite pitu od jabuka iz McDonald‘sa, onda ćete ovu domaću verziju obožavati. Priprema je zaista jednostavna.
Evo i recept koji je pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina.
Sastojci:
- 1 paket gotovog lisnatog tijesta
- 3 jabuke
- 125 ml vode
- 100 g svijetlo smeđeg šećera (moze i bijeli)
- 1 kašika cimeta
- malo korice i kašika soka od svježe cijeđenog limuna
- 1 kašika gustina
Dodatno:
- 1 jaje za premazivanje
- bijeli šećer za oblaganje
- 1 kašika cimeta za oblaganje
- ulje za prženje
Zbog čega jabuka važi za najzdraviju voćku
Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama. Često se može naći u dijetama za mršavljanje jer sadrži više od 10 odsto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti. Ali jabuke nam ne pomažu samo u mršavljenju. Ovo su bolesti koje možete spriječiti ako budete jeli jabuke.
Vlakna iz jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti
Ljudi koji jedu hranu bogatu vlaknima dobijaju određenu količinu zaštite od Parkinsonove bolesti. Ovu bolest karakteriše poremećaj središnjeg nervnog sistema, a jabuka sadrži flavonoide – fitohemikalije koje imaju antioksidansni uticaj na nervni sistem.
Sa jabukom smanjujete rizik od dijabetesa
Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 odsto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom koji rastvara šećer u krvi. Inače je antocijanin zaslužan za boje u voću i povrću – crvenu, plavu i ljubičastu.
Više pročitajte na ovom linku.